Optimaal groeiklimaat op innovatiecampus The Green East

Bij The Green East in Raalte komen duurzaamheid en innovatie samen. Er worden circulaire ideeën ontwikkeld voor de agrofoodsector. De klimaatregeling in de klimaatkamers en de demonstratiekas moet secuur gebeuren. Een prachtige omgeving voor een pilot van Bepacom Besturingstechniek met de Desigo PXC4-klimaatcontroller voor de mid-market.

Het complex is een multifunctioneel onderzoeks-, kennis- en innovatiecentrum waar startups innovatieve, circulaire ideeën ontwikkelen voor de agrofoodsector. In de  laboratoria, de kweekkamers, de kas en de vollegrondsproefvelden wordt volop experimenteel onderzoek gedaan naar duurzame producten en efficiënte processen. Op deze bruisende locatie kunnen bedrijven elkaar aanjagen en versterken.

Broednest voor duurzame innovatie
Op het 3,5 hectare grote terrein worden verschillende activiteiten ontplooid. In acht klimaatkamers worden onder meer degradatietesten gedaan op de ‘Growcoon’, een biologisch afbreekbare stek- en zaadplug. Aan de hand van die testen kan het product verder verbeterd worden. Verder zijn er een grote demonstratiekas en een pilotfabriek voor het terugwinnen van eiwitten uit plantaardige producten. Er worden ook mineralen teruggewonnen uit reststromen om ze in te zetten als meststof. “We zijn kortom een broednest voor duurzame innovatie”, zegt Rudy Hortsman, beheerder en teeltbegeleider bij The Green East.

Pilot in de buurt
Voor de klimaatregeling in de kantoorruimten, de klimaatkamers en demonstratiekas heeft Siemens Solution Partner Bepacom Besturingstechniek voor het eerst de Desigo PXC4 controller ingezet. Het complex beschikte al over een warmtepomp maar daar zat nog geen besturing op. Gerwin Esselink, projectleider meet- en regeltechniek bij Bepacom, noemt de PXC4 een uitstekende oplossing voor de mid-market, waarin Bepacom veel projecten realiseert. “De bestaande klimaatregelaars van Siemens waren gericht op de high-end markt en daardoor prijstechnisch lastig aan te bieden in de mid-market. Over de PXC4 waren wij meteen enthousiast. We zijn op zoek gegaan naar een pilotproject. Wat is er mooier dan een pilot te kunnen doen bij een bedrijf in de buurt? Wij zijn net als The Green East in Raalte gevestigd.”

Configureren en vrij programmeren
De PXC4 heeft sinds kort een standaard modulaire bibliotheek waardoor men hem makkelijk kan configureren. De Bepacom-engineers vinden het fijn dat je ook vrij kunt programmeren. Lead software engineer Wesley van Eelen: “Vrij programmeren geeft ons de mogelijkheid meer eigen ideeën in te brengen over hoe iets moet werken en alles op wens te maken voor de klant. Het was een vereiste van The East Green, want hun warmtepomp is uniek. Met de ABT Site tool konden we de PXC4 snel programmeren en in bedrijf stellen.”

Nauwkeurige klimaatregeling
Een goede klimaatregeling luistert nauw bij The Green East. De temperatuur en luchtvochtigheid in de demonstratiekas en klimaatkamers moeten altijd constant zijn. Een noodpomp borgt dat ook bij uitval van de warmtepomp de klimaatkamers warm blijven. Rudy Horstman: “We zijn gestart met het inventariseren van onze wensen. Bepacom heeft goed meegedacht en het project snel uitgevoerd. Toen de kast klaar was, hebben we een gezamenlijke sessie gehouden om alles te finetunen. De installatie draait sinds oktober 2021 zonder problemen. We hebben hem één keer ingesteld en moeten straks alleen nog kijken of de overgang van naar winter naar zomer goed is opgepakt en hoe het koelen gaat.” Wesley van Eelen: “Omdat dit onze pilot is, hebben we het mogelijk gemaakt om op afstand mee te kijken wat de koeling doet. Als er wat aan de hand is, willen we snel op locatie zijn.”

Onze klanten in diverse groeisegmenten willen steeds meer kunnen monitoren. Daarnaast houdt de innovatieve technologie van Siemens het uitdagend voor onze software engineers.

Herwin Kemper, directeur Bepacom

Uitdagend en eigentijds
De PXC4 sluit volgens Bepacom-directeur Herwin Kemper aan bij de marktontwikkelingen en de ambities van Bepacom: “Onze klanten in diverse groeisegmenten willen steeds meer kunnen monitoren. Daarnaast houdt de innovatieve technologie van Siemens het uitdagend voor onze software engineers. We hebben een jong team, dat vernieuwing waardeert en er meteen induikt.”

Kilometers maken
Bepacom wil nu zo snel mogelijk ‘kilometers maken’ met de PXC4 en heeft hem al aangeboden en ingezet op andere projecten. Daaronder kantoorgebouwen en andere renovatiepanden. Gerwin Esselink: “In veel bestaande gebouwen zitten nog installaties van 20 jaar en ouder. Kantoorgebouwen zijn onze grootste markt, maar we zien tegenwoordig ook veel investeringen in Frisse Scholen. Corona heeft veel stof doen opwaaien.” Wesley van Eelen: “De moeilijkheidsgraad van de klimaatinstallaties die we besturen neemt toe. Siemens heeft inmiddels ook de PXC7 gelanceerd. Hiermee kunnen we grotere projecten maken met 80 tot 100 datapunten. Ter vergelijking: het Green East-project heeft 25 datapunten.”

We staan als Siemens bekend om onze complexe technologie, maar de PXC4 laat zien dat we ook eenvoudigere oplossingen leveren.

Edwin Gardebroek, accountmanager building products bij Siemens

Duurzaam en vernieuwend
“Mooi dat we een bijdrage kunnen leveren aan de innovaties die op The Green East plaatsvinden”, besluit Herwin Kemper. “Dit is niet alleen een groeimarkt, maar ook een duurzaam initiatief. Je doet het met z’n allen ergens voor! En fijn dat we deze markt met de PXC4 nu zo goed kunnen bedienen.” Edwin Gardebroek, accountmanager building products bij Siemens: “We staan als Siemens bekend om onze complexe technologie, maar de PXC4 laat zien dat we ook eenvoudigere oplossingen leveren. Omdat je hemt zowel kunt configureren als programmeren is hij geschikt voor installateurs met verschillende kennisniveaus. Nieuwe versies zullen steeds gebruiksvriendelijker worden en we bouwen de lijn verder uit: met de PXC7 kun je eenvoudig en met minder hardware-kosten nog grotere projecten realiseren. We verwachten in 2023 onze installaties voor de mid-market volledig configureerbaar te kunnen maken middels een wizard software-omgeving.”

Kruisbestuiving
De komende jaren gaat The Green East haar activiteiten en accommodatie stapsgewijs verder uitbreiden. Rudy Horstman: “Steeds meer bedrijven zijn bezig met duurzaamheid. Wij hebben nog volop ruimte waar bedrijven nieuwe innovaties kunnen ontwikkelen. We willen uitgroeien tot een volwaardig innovatiecentrum dat ook stageopdrachten aanbiedt voor studenten. Om op die manier kruisbestuiving te laten plaatsvinden tussen onderwijs en bedrijfsleven.”

Artikel afkomstig van: Siemens

Scroll naar boven